Nieuws

X

Frans Eiken vs. Amerikaans Eiken: Welk Effect hebben Vaten op Wijn?

Bij de wijnbereiding is er een complexe fusie van verschillende elementen die van belang zijn. Zo zijn er sorteersystemen, persen en gistingstemperaturen – naast vele andere dingen – om je druk over te maken. Maar de vaten hebben een speciale plaats in de harten van wijnmakers. In principe is het geen wonder: hout verleent magische texturen, aroma’s en smaken in wijn die niet op een andere manier kan worden bereikt. De meeste van de beste wijnen ter wereld zijn gerijpt – en soms gevinifieerd – in vaten. De Franse en Amerikaanse eik zijn de meest gebruikte houtsoorten. Er is natuurlijk ook ander eikenhout uit Hongarije, Roemenië en de Kaukasus bergketens, en ook andere houtsoorten, zoals acacia, worden af ​​en toe gebruikt.

Amerikaans Eiken Kaart

Nieuw eiken wordt voornamelijk gebruikt om de smaak te geven. Nieuwe en weinig gebruikte vaten, welke maar één of twee wijnen achter zich hebben, geven meer smaak. Denk aan theezakjes. Ze geven een enorme smaak af, de eerste keer dat ze warm water raken, dit effect vermindert de  smaak bij elke volgende inweking. Franse en Amerikaanse eik bieden verschillende smaak characteristieken, net als Earl Grey en Lapsang Souchong. Frans eiken heeft de neiging om te proeven naar donkere chocolade, gebrande koffiebonen en exotische, hartige kruiden. Amerikaanse eik neigt in de richting van dille, kokos, vanille-extract en zoete specerijen. Frans eiken kan eleganter zijn, terwijl Amerikaanse eik assertiever – begeleidender – kunnen zijn, maar het komt vooral neer op hoe de verschillende eiken types worden gebruikt – net zoals zout en andere kruiden.

We weten uit ervaring dat verschillende voedingsmiddelen natuurlijk affiniteiten met elkaar hebben, of het nu een gemarineede  spare-ribs zijn voor op de barbeque, of een dillesaus voor gegrilde zalm. Hetzelfde ‘pairing’ concept is van toepassing op druivensoorten en hout. Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Chardonnay hebben een affiniteit met Franse eik. Zinfandel versmelt soepeler met de Amerikaanse eik. Merlot – passend bij haar kneedbaar en sappige-op-de-tong persoonlijkheid – en Syrah schieten op met beide typen. Als het gaat om assemblage (blend) van rassen, kan er allerlei ingewikkelde eiken rijpingsrecepten worden gebruikt

 

Frans Eiken

Het is niet alleen van belang of de eik Frans of Amerikaans is, het is ook hoe het vat wordt gemaakt. Net als in de keuken, hoeveel en de wijze waarop de warmte wordt toegevoegd aan een levensmiddel verandert alles. Bij het kuipen, zorgt een hetere, snellere “toast” van het hout voor zoete smaken, in evenwicht gehouden door meer vuur, voor meer tannines. Terwijl een tragere, minder intense hitte voor minder uitgesproken smaken met meer zachte tannines zorgt. Het is geen wonder dat de wijnmakers vaak worden vergeleken met chefs en dat hun eiken ‘bibliotheken’ worden vaak aangeduid als ‘kruidentuin’.

Er is natuurlijk, meer. Bij eiken gaat het niet alleen om smaak. Het heeft ook gevolgen voor de textuur. Hout is poreus, dus in tegenstelling tot wanneer er in roestvrij staal wordt gerijpt, de wijn in contact komt met zuurstof. Dit verzacht de structuur van de wijn. Hout geeft de wijn romige smaak en voelt breder in de mond, in plaats van direct op het gehemelte te slaan. Of het nu bijdraagt  aan de smaak of textuur van de wijn is, de grootte van het vat bepaalt hoe het  eiken de wijn zal beïnvloeden. Kleinere vaten hebben een grotere impact dan grotere vaten, simpelweg omdat er meer wijn rechtstreeks in contact met het hout komt.

Frans vs. Amerikaanse eik vaten? Er zijn zo veel componenten aan wijn maken! Aan het einde gaat het allemaal om de keuzes van de wijnmakers en de best mogelijke combinaties van “ingrediënten” in de fles. Het zijn niet alleen koks die magie op tafel brengen; het zijn ook de wijnmakers!

Tot vanavond!

 

VINDOM WINE BAR & GREAT FOOD