Nieuws

X

Schroefdop versus kurkdop. Wat is beter?

“Gasten vragen mij wel eens wat beter is: een schroefdop of een kurkdop? Doordat we tegenwoordig steeds vaker een schroefdop op wijn tegenkomen, is dit een terechte vraag. Vroeger associeerde men schroefdoppen met een mindere kwaliteit wijn. Tegenwoordig zijn ook de betere wijnen voorzien van een schroefdop. Er gaat zelfs een gerucht dat het befaamde Domaine de La Romanee-Conti er al mee geëxperimenteerd heeft. Ik zal de waarheid uit de doeken doen.”

Meer schroefdoppen dan kurken

“De belangrijkste reden waarom er naar alternatieven voor kurk wordt gezocht is heel simpel. De beste kurk komt uit Portugal en deze raakt op. Bekijk hier een filmpje over de kurkoogst. Een andere belangrijke reden waarom tegenwoordig steeds meer mensen een fles wijn met een schroefdop willen, is dat wijn die met natuurkurk afgesloten wordt altijd onderhevig is aan de inwerking van oxidatie (zuurstof). Hierdoor is de kans op bacteriële infecties groter dan bij wijnen met een schroefdop. Bij rode wijn is een kleine hoeveelheid zuurstof niet schadelijk. Je zou denken dat als de kurk op de fles zit, dat dit geen probleem op kan leveren. Maar na een verloop van tijd zal er zuurstof door de kurk komen, omdat dit gemaakt is van organisch materiaal.”

Schroefdop waarborgt kwaliteit

“Bij het gebruik van schroefdoppen worden de risico’s tot een minimum teruggebracht. Anders dan kurken garanderen schroefdoppen exact dezelfde conditie voor iedere afzonderlijke fles. De fles variatie door inwerking van zuurstof heeft door de schroefdop geen mogelijkheid meer. Met name witte wijnen, die het van zuiverheid en aromatische finesse moeten hebben, slaan goed aan bij de nieuwe vorm van dop. Ook rode wijnen hebben voordeel bij een schroefdop, omdat deze het risico van kurkinfectie definitief verdwijnt. Er kan overigens nog wel degelijk kurk in de wijn zitten met een schroefdop. Dit wordt namelijk veroorzaakt door een bacterie in de lucht en als de wijn voor het vullen (vaak loopt een wijn “kurk” op via de vaten of tanks) er al mee besmet is.”

Conclusie

“Een schroefdop is beter dan een kurkdop. Het voorkomt bacteriële infecties in de wijn en waarborgt hierdoor de kwaliteit van de wijn, ook op de langere termijn. Bijkomend voordeel is dat je voor een schroefdop geen wijnopener meer nodig hebt en de fles makkelijker te openen is. Buiten dat mis ik bij een fles met schroefdop wel de charme en het geluid dat de opening van een wijnfles met kurk net iets specialer maakt.”

— Patrick Hagen
    Bourgondiër

 

VINDOM WINE BAR & GREAT FOOD